De vrijheid van een website in een gratis WordPress thema is beperkt. Een pagebuilder laat je website met jouw bedrijf meegroeien.

Anja Hepkema

Anja Hepkema

Een gratis WordPress thema vs een betaalde pagebuilder

Elke WordPress website heeft een thema nodig. 
Mijn allereerste WordPress website bouwde ik in een willekeurig gekozen, gratis WordPress thema met template.
Fijn voordelig.
Lekker simpel voor het bouwen van je eerste website.
Later betaalde ik voor een WordPress thema. Dat zou beter zijn voor een duurzame compatibiliteit met de meest recente WordPress versies.

Voor een eerste website of beginnende websitebouwer is zo’n gratis of low budget template heel prettig in de uitvoering. Je hoeft zelf nergens over na te denken, want alles is al voor je bedacht en uitgewerkt. De plaats van het navigatiemenu, het lettertype, de basiskleuren, de positie van de foto’s, etc.
“Heel makkelijk zelf aan te passen, zoals jij het graag wilt” wordt er dan ook nog bij gezegd.

En daar gaat het dan voor mij al snel mis.
Want al bouwend kom je erachter dat het aanpassen van het format maar tot zekere hoogte mogelijk is. Zijn jouw wensen en ideeën voor jouw nieuwe website groter dan de ‘ideeën van de template ontwikkelaars’, dan zijn er heel wat CSS-codes en shortcodes nodig om jouw wensen te verwerken. Anders verdwijnt jouw website in dat dozijn met die 13 andere templates. Je wilt immers geen ‘look a like’-website. Je wilt een website die uniek is en de uitstraling van jouw bedrijf heeft. Van jouw bedrijf is er maar 1. Dus ook van jouw website is er maar 1.

Die ‘voorgekauwde templates’ (excusez les mots) blijken dan helemaal niet handig voor ondernemers die weinig tijd aan het bouwen en beheren van hun website willen besteden en zich er al helemaal niet in willen verdiepen. Het vreet energie en levert frustratie op. Na vele uren werk blijf je alsnog hangen op het niveau ‘Wel willen maar niet kunnen’. 

Het resultaat: een website die het net niet is. Een website die niet oogt, zoals jij het steeds in gedachten had. En vaak ook een website die niet met jouw bedrijfsgroei oploopt.
Hoeveel je er ook aan sleutelt. Het lijkt zo leuk, zo mooi en zo werkbaar zo’n template, maar in de praktijk valt het nogal tegen. 

“Vrijheid in gebondenheid”

Voor mij is dat de beste beschrijving van dergelijke modellen.  
Het is net als vroeger met het in de tuin spelen: buiten dat tuinhekje was het allemaal veel leuker en interessanter. Daar gebeurde het. Daar aan de andere kant van het hek wil je zijn.  

Natuurlijk kom je dan op het idee om over het hekje te klimmen. Maar ja, als je 3 jaar bent kan zo’n tuinhekje best een uitdaging zijn: je klimt er overheen om in die mooie buitenwereld te gaan spelen, maar dan blijft je tuinbroek hangen aan de spijlen van het hek. En dan gebeurt er niets meer: niet genoeg kracht om jezelf over het hekje heen te slingeren. Terug naar de tuin lukt ook niet meer, want daarvoor zit je tuinbroek te vast aan het hek. Intussen heb je continue zicht op hoe leuk en mooi het aan die andere kant van het hek is. Het enige wat rest is wachten op hulp. Dat iemand je even los van het hek maakt. 

En als ik nu iets heel vervelend vind, dan is dat wachten op hulp. Ik doe het graag zelf. En ik ben nogal van snel iets doen, ofwel nù. Wachten op hulp is niet mijn sterkste kant. Ik vogel het graag zelf uit. Ik ben graag onafhankelijk.

En zo is het ook met websites bouwen: ik kies graag zelf welke onderdelen en functionaliteiten ik erin wil hebben, in welke vorm en welke niet. Ik bepaal ook graag zelf hoe prominent een onderdeel eruit mag springen en wat minder opvallend aanwezig moet zijn.
Als ik ergens een heel gave website zie met onderdelen helemaal op maat gemaakt is, dan bouw ik die onderdelen graag zelf na in een websitepagina die ik zelf ontwerp. Niks geen gedoe met voorgeschreven formats, kleuren, lettertypes, rijhoogten, animaties, navigatiebalken, etc. Geen externe hulpvragen voor shortcodes, HTML-codes of CSS-codes.
Om nog even in de taal en denkwijze van een 3-jarige te blijven: “Ik kan dat heus zelf wel”. Zeker met deze page builder. 

📸Aureanne Mailhiot/Unsplash

De vrijheid van Beaver Builder

De Beaver Builder page builder geeft mij de volledige controle over een website. Met de “drag en drop”-methode en een vleugje shortcodes en CSS-codes die ik zelf kan toepassen, zet ik de bouw van een website helemaal naar mijn eigen hand.
De paar voorgebouwde templates die aangeboden worden zet ik met een paar simpele klikken om in een template die helemaal aansluit op mijn eigen ideeën en wensen. Zo maak ik steeds weer een unieke website, waarvan er maar 1 bestaat. 

Een website die volledig responsive is voor mobiele telefoons en tablets, inclusief een snelle laadtijd van de website en goede mogelijkheden om SEO maximaal toe te passen.
Daar houd ik van: simpel en snel te maken en goed te beheren. En een nog groter voordeel: de website is door mijn klanten zelf heel goed te beheren.
Voor mij nooit meer een gratis of betaald format, dat zich maar heel beperkt laat aanpassen.

Gewoon bouwen in de vrijheid en onafhankelijkheid van deze betaalde Beaver Builder pagebuilder in combinatie met het thema: snel en makkelijk bouwen, veel mogelijkheden en verzekerd van goed onderhoud en de doorontwikkeling van de Beaver Builder plugins en thema. Dus altijd compatible met de laatste WordPress-versie. Geen verrassingen.
Voor mij is het heel simpel: comfort en kwaliteit kan je kopen. Ook voor je website.

Voor- en nadelen van een (gratis) prefab template

Nog even de voor- en nadelen van een (gratis) prefab template op een rijtje voor hen die nog een keuze te maken hebben:

De voordelen:

  • Een pre-fab WordPress thema is heel goed in te zetten voor een eenvoudige (basis) website.
  • Je hoeft niet veel na te denken over de lay-out, look & feel van je website. Je volgt gewoon de instructies in het scherm.
  • Je hebt heel snel je eigen website live staan.


De nadelen:

  • Je wordt in het bouwen van je website beperkt door het format en de lay-out van datzelfde template dat door de ontwikkelaars is bedacht. Er is nauwelijks ruimte om onderdelen te veranderen, te verplaatsen of het thema anders in te delen. Ook het wijzigen van kleurgebruik en het formaat en de positie van afbeeldingen kan lastig zijn.
  • Er is weinig variatie in de ontwerpen, landingspagina’s, etc. 
  • Niet elk thema is geschikt voor WooCommerce. Dat kan onhandig zijn als je een webshop hebt.
  • Veel kant en klare templates geven een trage laadtijd van de website. En dat is weer nadelig voor de Google-positie van je website.
  • Een gratis template is lastig te optimaliseren als het gaat om het goed vindbaar maken van jouw website binnen Google. Ook hiervoor zit je vast aan het voorgegoten format dat weinig flexibiliteit biedt.

En niet onbelangrijk:

  • Het (periodiek) onderhoud en het door ontwikkelen van gratis templates laat nogal eens te wensen over. Er kan veel tijd voorbijgaan voordat de ontwikkeling van het template synchroon loopt aan de upgrades van WordPress. Dat maakt dat je website minder goed kan gaan functioneren of er ineens heel anders uitziet. Of erger: er kan een veiligheidslek ontstaan, waar hackers creatieve mogelijkheden zien.
  • Het onderhoud en updates van het template kunnen zonder aankondiging worden beëindigd door de ontwikkelaars van het template. Het wordt niet meer verder ontwikkeld. Dat betekent dat jouw template niet meer aansluit op de meest actuele WordPress-versie en dat er fricties met de door jou gebruikte plugins kunnen ontstaan. Ook dan sluit je website niet meer aan bij de laatste WordPress versie, met alle risico’s van dien.

Twijfel jij nog of je het werken met een gratis of betaalde template wil loslaten?
Eens sparren hoe en waar jouw website beter kan? Vraag een website review aan.

📸 header: mana5280/Unsplash

Nieuwe blogs in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan.

Goed om te weten: je ontvangt echt alleen mijn blogs.
Ik ga je niet spammen met allerlei commerciële berichten. 
En genoeg gelezen? Dan is afmelden snel geregeld. 

N.B.: Ik ga zorgvuldig met de privacy van jouw gegevens om.